• 5 g wołowiny mielonej
  • 1 cebula czerwona drobno posiekana
  • 1 puszka pomidorów 400 g
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 szklanki rosołu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego zmielonego
  • 2 łyżeczki oregano suszonego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1-2 papryczki chili drobno posiekane
  • olej słonecznikowy
  • ser cheddar
  • nachos
  • pieprz
  • sól
  1. W garnku, na oleju podsmażyć czerwoną cebulę, oraz posiekane chili aż cebula będzie miękka.
  2. Dodać posiekany czosnek i smażyć przez 30 sek.
  3. Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć przez 30 sek.
  4. Dodać mięso i smażyć aż będzie brązowe. Grudki mięsa można rozbijać widelcem. Mięso powinno być „sypkie” a nie pozbijane w pulpety.
  5. Dodajemy posiekane pomidory z puszki wraz z sosem,
  6. Dodajemy przyprawy: kmin rzymski, oregano, cukier, paprykę.
  7. Fasolę z puszki wysypujemy na sitko i przepłukujemy wodą. Dodajemy do garnka.
  8. Jeśli jest za mało płynu można dodać trochę wody.
  9. Dusimy na wolnym ogniu przez około 50 min.
  10. Doprawiamy chili con carne pieprzem i solą.
  11. W tym momencie można poprawić ostrość dania. Chili con carne ma być ostre! Nazywa się przecież CHILI con carne. Inaczej nie ma sensu robić tego dania.
  12. Gotowe chili con carne przekładamy do małych żaroodpornych naczyń i posypujemy tartym cheddarem.
  13. Naczynie wkładamy do piekarnika pod grill i czekamy około 5 min aż ser się roztopi.
  14. Podajemy z nachosami.

Leave a comment