• czarna soczewica
  • por
  • seler naciowy
  • marchewka
  • koper włoski
  • cukinia
  • feta
  • pomidory koktajlowe
  • natka pietruszki
  • kmin rzymski
  • oliwa
  • ocet winny
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  1. Nie podajemy dokładnych ilości składników w tym daniu. Nigdy ich nie mierzyliśmy i robimy to danie „na czuja”. Bardzo polecam taką metodę.
  2. Soczewicę gotujemy w dużej ilości wody. Czarna soczewica gotuje się długo – około 15 min. Trzeba sprawdzać co jakiś czas jej miękkość. Gdy będzie miękka, ale nie rozpadająca się należy ją odcedzić i ostudzić.
  3. Marchewkę, koper włoski, seler, cukinię, por siekamy w kostkę i smażymy na patelni (na maśle) albo pieczemy w piekarniku (polane oliwą) na blaszce, aż będą al dente.
  4. Natkę pietruszki drobno siekamy.
  5. Fetę kroimy w kostkę
  6. Pomidory kroimy na pół.
  7. Mieszamy wszystkie składniki sałatki.
  8. Z oliwy, czosnku i octu winnego przygotowujemy vinegrette.
  9. Polewamy sałatkę, mieszamy delikatnie. Doprawiamy solą i pieprzem.
  10. Podajemy samą lub z bagietką.

Leave a comment