• 1 chałka (najlepiej lekko wysuszona)
  • 3 żółtka
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • masło
  • syrop klonowy
  • owoce
  1. Chałkę kroimy na kromki.
  2. W misce lub garnku o płaskim dnie mieszamy mleko, cynamon, żółtka, sól, ekstrakt waniliowy i cukier.
  3. Mleko delikatnie podgrzewamy, ale nie zagotowujemy.
  4. Na płaskiej patelni naleśnikowej rozpuszczamy pół łyżki masła.
  5. Gdy masło jest ciepłe maczamy szybko kilka kromek chałki w mleku i kładziemy na patelni.
  6. Gdy chałka przypiecze się z jednej strony, delikatnie przekręcamy na drugą i smażymy przez chwilę.
  7. Przekładamy na talerz, polewamy syropem klonowym i posypujemy owocami.
  8. Uwaga! Proszę pamiętać o proporcjach syropu klonowego. To danie nazywa się „tosty francuskie z syropem klonowym” a nie „syrop klonowy z tostami”. Praktyka pokazuje, że te dwa dania są często mylone.

Leave a comment