• 400 g makaronu farfalle
  • 2 piersi kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g parmezanu
  • 300 ml śmietany 36%
  • duży pęczek natki pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  1. Na patelni, na oliwie podsmażyć przez chwilę ząbki czosnku w całości.
  2. Na patelni obsmażyć posolone delikatnie piersi kurczaka. Piersi odłożyć na bok, a gdy ostygną pociąć na drobne paski. Nie myć patelni po kurczaku.
  3. Na patelnię wlać śmietanę, Zetrzeć parmezan i dodać do śmietany. Powoli podgrzewać, mieszając raz na jakiś czas. Dodać szczyptę gałki, pieprz i sól.
  4. W garnku zagotować wodę i wrzucić farfalle.
  5. Gdy makaronowi została 1 min do końca gotowania, wrzucić go do śmietany, wraz z chochlą wody z makaronu.
  6. Mieszać makaron, aż wypije nadmiar śmietany.
  7. Dodać kurczaka i pietruszkę. Dobrze wymieszać.
  8. Jeśli sos jest za gęsty dodać gorącej wody z makaronu.

Leave a comment