- 400 g makaronu farfalle
- 2 piersi kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 100 g parmezanu
- 300 ml śmietany 36%
- duży pęczek natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- Na patelni, na oliwie podsmażyć przez chwilę ząbki czosnku w całości.
- Na patelni obsmażyć posolone delikatnie piersi kurczaka. Piersi odłożyć na bok, a gdy ostygną pociąć na drobne paski. Nie myć patelni po kurczaku.
- Na patelnię wlać śmietanę, Zetrzeć parmezan i dodać do śmietany. Powoli podgrzewać, mieszając raz na jakiś czas. Dodać szczyptę gałki, pieprz i sól.
- W garnku zagotować wodę i wrzucić farfalle.
- Gdy makaronowi została 1 min do końca gotowania, wrzucić go do śmietany, wraz z chochlą wody z makaronu.
- Mieszać makaron, aż wypije nadmiar śmietany.
- Dodać kurczaka i pietruszkę. Dobrze wymieszać.
- Jeśli sos jest za gęsty dodać gorącej wody z makaronu.