• 2 plastry boczku
  • 2 cebule drobno posiekane
  • 1 kg mięsa wołowego (udziec, ligawa)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki ziaren kminku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 puszka pomidorów 400 g
  • 1 papryka zielona
  • 4 ziemniaki (klasy A lub B)
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • sól
  • pieprz
  • rosół lub woda
  1. Boczek pociąć na małą kostkę i wrzucić do garnka. Smażymy aż boczek wytopi cały tłuszcz.
  2. Paprykę pociąć w kostkę, Pomidory drobno posiekać. Mięso pociąć w kostkę około 2 cm x 2cm. Czosnek drobno posiekać.
  3. Na wytopionym tłuszczu z boczku smażymy cebulę aż będzie miękka. Jeśli jest za mało tłuszczu dodajemy zwykły olej słonecznikowy lub smalec.
  4. Dodajemy wołowinę i smażymy aż będzie lekko brązowa.
  5. Dodajemy czosnek i kminek i smażymy 30 sek.
  6. Zdejmujemy garnek z gazu. Dodajemy słodką paprykę. Mieszamy.
  7. Dodajemy wodę lub rosół aż przykryje mięso 1 cm ponad poziom mięsa i kładziemy z powrotem na ogień. Pod przykryciem dusimy wolno przez 40 min.
  8. Dodajemy pomidory, paprykę. Gotujemy kolejne 40 min.
  9. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę 1 cm x 1 cm.
  10. Doprawiamy gulyas pieprzem i solą.
  11. Wrzucamy ziemniaki i gotujemy aż będą miękkie. W razie konieczności dodajemy wody.
  12. Dodajemy śmietanę.
  13. Podajemy w talerzach do zupy.

Leave a comment