- 500 g kurczaka (podudzia lub piersi)
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 szklanki rosołu
- 2 szklanki cebuli posiekanej w piórka
- 1 łyżka posiekanego drobno czosnku
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- świeża kolendra
- garść czarnych oliwek
- sól, oliwa
- Kurczaka pokroić w kostkę lub duże kawałki.
- Oliwki przekroić na pół.
- Na oliwie, w garnku podsmażyć kurczaka. Wyjąć go do miski.
- Do tego samego garnka dodać cebulę i mieszając smażyć, aż będzie miękka. Następnie przestać mieszać i lekko zbrązowić.
- Dodać czosnek i imbir. Smażyć 30 sekund.
- Dodać kmin, cynamon, mąkę. Smażyć 30 sekund.
- Dodać kurczaka, rosół, oliwki, sól i dusić około 20 min.
- Dodać cytrynę, miód. Doprawić.
- Posypać kolendrą i podawać z kuskus lub z bulgurem.