• 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • maślanka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • borówki amerykańskie
  • masło
  • syrop klonowy
  1. Oba rodzaje mąk mieszamy razem, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i sodę. Mieszamy.
  2. Dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy.
  3. Dodajemy maślankę aż do uzyskania gładkiej masy o gęstości śmietany.
  4. Do ciasta dodajemy borówki i delikatnie mieszamy.
  5. Na patelni naleśnikowej rozpuszczamy masło i łyżką nakładamy ciasto na gorącą patelnię.
  6. Smażymy placki po jednej stronie, a następnie przekręcamy na drugą. Gdy zrobią się brązowe na drugiej stronie, przekładamy na talerz.
  7. Polewamy syropem klonowym.

Leave a comment