- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- maślanka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- borówki amerykańskie
- masło
- syrop klonowy
- Oba rodzaje mąk mieszamy razem, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i sodę. Mieszamy.
- Dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy.
- Dodajemy maślankę aż do uzyskania gładkiej masy o gęstości śmietany.
- Do ciasta dodajemy borówki i delikatnie mieszamy.
- Na patelni naleśnikowej rozpuszczamy masło i łyżką nakładamy ciasto na gorącą patelnię.
- Smażymy placki po jednej stronie, a następnie przekręcamy na drugą. Gdy zrobią się brązowe na drugiej stronie, przekładamy na talerz.
- Polewamy syropem klonowym.