Przepisy

Ulubione przepisy z 2019 roku.

Carbonara (4 osoby)
Carbonara (4 osoby)

Dzieci przepadają za tym daniem. Jest proste i szybkie, Co ważne, dzieci nie jedzące jajek w żadnej postaci, jedzą Carbonarę.

Tosty francuskie
Tosty francuskie

Śniadanie mocy! Bardzo międzynarodowe: przepis francuski, chałka żydowska, syrop klonowy kanadyjski.

Pancakes
Pancakes

Alternatywa dla naleśników. Jedno z ulubionych śniadaniowych dań rejsowych dzieci i skipperów . Nawet Pani Agata potrafi zjeść cały talerz.

Chili con carne
Chili con carne

Dzieci jedzą to danie w ilościach hurtowych. Chili con carne NIE jest daniem meksykańskim. Pochodzi z Teksasu.

Ulubione przepisy z 2020 roku.

Gulyás
Gulyás

Po węgiersku piszemy Gulyás ale wymawiamy “gulasz”. Proszę pamiętać, że gulyas, w tradycji węgierskiej jest zupą.

Pesto pietruszkowe
Pesto pietruszkowe

Pesto, to wszechświat możliwości. Dzieciom, podczas rejsów, bardzo smakowało pesto z zielonej pietruszki.

Kurczak Tikka Masala
Kurczak Tikka Masala

Jedno z dań kuchni indyjskiej, które nie powinno być bardzo ostre. Hit wśród załogantek, które nie przepadają za ostrymi daniami.

Sałatka z czarnej soczewicy
Sałatka z czarnej soczewicy

Dzieci podchodzą do tego dania jak do jeża. Ale po pierwszym kęsie wrogość znika.

Ulubione przepisy z 2021 roku.

Penne all’Arrabbiata
Penne all’Arrabbiata

Bardzo prosty sos. Genialny w swej prostocie i zaskakujący efektem pomimo niewielu składników.

Meksykańska sałatka z tuńczyka
Meksykańska sałatka z tuńczyka

Dzieci nie lubią tuńczyka z puszki? Proszę sprawdzić czy aby na pewno.

Naleśniki z grzybami i serem
Naleśniki z grzybami i serem

Precz z Nutellą! Naleśniki nie zawsze muszą być na słodko.

Czerwone curry z kurczakiem
Czerwone curry z kurczakiem

Szybkie, proste. Wspaniale “czyści” lodówkę. Danie do samodzielnego wykonania przez dzieci po powrocie ze szkoły.

Ulubione przepisy z 2022 roku.

Gnocchi z ricottą i czerwonym sosem
Gnocchi z ricottą i czerwonym sosem

Nietypowe gnocchi bo bez ziemniaków. Są wspaniałe – leciutkie i miękkie. Podawane ze słodkim sosem na bazie palonego czosnku

Monte Cristo Sandwich
Monte Cristo Sandwich

Na każde danie trzeba znaleźć sposób – zimne tosty z szynką są nudne jak flaki z olejem, ale Monte Cristo Sandwich wcale nie.

Płow
Płow

Niespodziewany sukces kuchni uzbeckiej. Na rajdzie rowerowo-kulinarnym numer jeden dla wielu uczestników. Kto by się spodziewał?

Czerwone pesto
Czerwone pesto

Bardzo miła odmiana od pesta bolognese, czyli tradycyjnego z bazylią i orzechami pinii. Zaskakująco ciekawe.