Obozy kulinarno-górskie

Szczegóły wyjazdu

Rok 2024
Turnus I: 24.08 – 31.08
wiek uczestników: 11-16 lat

 

 

W trakcie tygodniowego obozu w górach uczymy dzieci gotować i otwierać się na nowe smaki (zerknijcie do zakładki Przepisy). W naszym górskim domu wspólnie gotujemy z codziennie dostarczanych świeżych produktów. Dzieci poznają historię i tradycje kulinarne oraz podstawowe techniki kucharskie, uczą się przygotowywania lokalnych potraw. Codziennie ruszamy na górską wycieczkę skomponowaną tak, aby każdy dał radę oraz przeżył nową przygodę. Cieszymy się swobodnym wypoczynkiem.

0
Lat doświadczenia
0
Młodych podróżników
0
Przepisów z całego świata

Nauka samodzielności

Obóz górski to doskonały wstęp do dorosłości. Dzieci wspólnie z naszym szefem kuchni przygotowują wszystkie posiłki (zerknijcie do zakładki Przepisy). Z pomocą naszych ekspertów poznają sztukę orientacji i poruszania się po szlakach górskich, obozowania w lesie, udzielania pierwszej pomocy. Poznają tajemnice górskiej przyrody, zwierząt i roślin.

Wędrowcy i kucharze

W tym roku planujemy przygodę w przepięknym Beskidzie Żywieckim. Góry, lasy oraz wyjątkowa, lokalna kultura.

Mieszkamy w górskim, w pełni wyposażonym domu z ogrodem, w którym przygotowujemy nasze posiłki, wypoczywamy po codziennych wędrówkach, leniuchujemy lub aktywnie spędzamy czas.

Program obozu obejmuje m. in. naukę orientacji w terenie i poruszania się górskimi szlakami (kompas i mapa nie będą miały żadnych tajemnic), szkolenie z pierwszej pomocy, zakładanie obozowiska w lesie, kurs ze znajomości roślin jadalnych, wyprawę do lasu z leśniczym i podpatrywanie zwierząt.

Przykładowy dzień naszej przygody:

  • wspólne przygotowanie śniadania (zerknijcie do zakładki Przepisy); jemy ok. 9
  • wycieczka szlakiem górskim (planujemy jeden dzień w “cywilizacji” celem ucieczki przed rutyną); wyruszamy ok. 10
  • w trakcie nauka orientacji i poruszania się szlakami górskimi oraz lunch
  • po powrocie dłuższa chwila odpoczynku; zwykle wracamy ok. 16
  • wspólne przygotowanie kolacji; zwykle jemy ok. 18:30
  • wieczór przy ognisku (czasem gry, czasem zabawy, ale zawsze śmiech)

Przez cały dzień uczestnicy obozu mają dostęp do wody i świeżych owoców (zdrowe węglowodany muszą być).

Jesteśmy jedyną firmą, która łączy żeglarstwo, turystykę górską i rowerową z kursem gotowania dla dzieci. Założyciele projektu są rodzicami i dojrzałymi miłośnikami żeglarstwa i turystyki, posiadającymi wieloletnie doświadczenie kulinarne oraz uprawnienia do pracy z dziećmi i młodzieżą. Potrafimy zaszczepić w dzieciach miłość do przygody i gotowania przy okazji ucząc je samodzielności i odpowiedzialności.

Dowóz dzieci na miejsce autokarem z Warszawy lub we własnym zakresie.

nie zwlekaj

Zarezerwuj miejsce już teraz

Wyślij formularz już teraz i miej pewność, że będziemy mieli wolne miejsce jeszcze przed oficjalnym otwarciem zapisów. Dla wszystkich chętnych mamy koszulki Głodnych Przygód!

    Formularz zapisów

    Wysłanie formularza nie jest równoznaczne z rezerwacją miejsca.

    Wybierz wyjazd:

    Czy dziecko brało udział w obozach lub zajęciach Little Chef?