
Szczegóły wyjazdu
Rok 2024
Turnus I: 24.08 – 31.08
wiek uczestników: 11-16 lat
W trakcie tygodniowego obozu w górach uczymy dzieci gotować i otwierać się na nowe smaki (zerknijcie do zakładki Przepisy). W naszym górskim domu wspólnie gotujemy z codziennie dostarczanych świeżych produktów. Dzieci poznają historię i tradycje kulinarne oraz podstawowe techniki kucharskie, uczą się przygotowywania lokalnych potraw. Codziennie ruszamy na górską wycieczkę skomponowaną tak, aby każdy dał radę oraz przeżył nową przygodę. Cieszymy się swobodnym wypoczynkiem.
Nauka samodzielności
Obóz górski to doskonały wstęp do dorosłości. Dzieci wspólnie z naszym szefem kuchni przygotowują wszystkie posiłki (zerknijcie do zakładki Przepisy). Z pomocą naszych ekspertów poznają sztukę orientacji i poruszania się po szlakach górskich, obozowania w lesie, udzielania pierwszej pomocy. Poznają tajemnice górskiej przyrody, zwierząt i roślin.
Wędrowcy i kucharze
W tym roku planujemy przygodę w przepięknym Beskidzie Żywieckim. Góry, lasy oraz wyjątkowa, lokalna kultura.
Mieszkamy w górskim, w pełni wyposażonym domu z ogrodem, w którym przygotowujemy nasze posiłki, wypoczywamy po codziennych wędrówkach, leniuchujemy lub aktywnie spędzamy czas.
Program obozu obejmuje m. in. naukę orientacji w terenie i poruszania się górskimi szlakami (kompas i mapa nie będą miały żadnych tajemnic), szkolenie z pierwszej pomocy, zakładanie obozowiska w lesie, kurs ze znajomości roślin jadalnych, wyprawę do lasu z leśniczym i podpatrywanie zwierząt.
Przykładowy dzień naszej przygody:
- wspólne przygotowanie śniadania (zerknijcie do zakładki Przepisy); jemy ok. 9
- wycieczka szlakiem górskim (planujemy jeden dzień w “cywilizacji” celem ucieczki przed rutyną); wyruszamy ok. 10
- w trakcie nauka orientacji i poruszania się szlakami górskimi oraz lunch
- po powrocie dłuższa chwila odpoczynku; zwykle wracamy ok. 16
- wspólne przygotowanie kolacji; zwykle jemy ok. 18:30
- wieczór przy ognisku (czasem gry, czasem zabawy, ale zawsze śmiech)
Przez cały dzień uczestnicy obozu mają dostęp do wody i świeżych owoców (zdrowe węglowodany muszą być).
Jesteśmy jedyną firmą, która łączy żeglarstwo, turystykę górską i rowerową z kursem gotowania dla dzieci. Założyciele projektu są rodzicami i dojrzałymi miłośnikami żeglarstwa i turystyki, posiadającymi wieloletnie doświadczenie kulinarne oraz uprawnienia do pracy z dziećmi i młodzieżą. Potrafimy zaszczepić w dzieciach miłość do przygody i gotowania przy okazji ucząc je samodzielności i odpowiedzialności.
Dowóz dzieci na miejsce autokarem z Warszawy lub we własnym zakresie.

nie zwlekaj
Zarezerwuj miejsce już teraz
Wyślij formularz już teraz i miej pewność, że będziemy mieli wolne miejsce jeszcze przed oficjalnym otwarciem zapisów. Dla wszystkich chętnych mamy koszulki Głodnych Przygód!