- 500 g wołowiny mielonej
- 1 cebula czerwona drobno posiekana
- 1 puszka pomidorów 400 g
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 szklanki rosołu
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego zmielonego
- 2 łyżeczki oregano suszonego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1-2 papryczki chili drobno posiekane
- olej słonecznikowy
- ser cheddar
- nachos
- pieprz
- sól
- W garnku, na oleju podsmażyć czerwoną cebulę, oraz posiekane chili aż cebula będzie miękka.
- Dodać posiekany czosnek i smażyć przez 30 sek.
- Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć przez 30 sek.
- Dodać mięso i smażyć aż będzie brązowe. Grudki mięsa można rozbijać widelcem. Mięso powinno być “sypkie” a nie pozbijane w pulpety.
- Dodajemy posiekane pomidory z puszki wraz z sosem,
- Dodajemy przyprawy: kmin rzymski, oregano, cukier, paprykę.
- Fasolę z puszki wysypujemy na sitko i przepłukujemy wodą. Dodajemy do garnka.
- Jeśli jest za mało płynu można dodać trochę wody.
- Dusimy na wolnym ogniu przez około 50 min.
- Doprawiamy chili con carne pieprzem i solą.
- W tym momencie można poprawić ostrość dania. Chili con carne ma być ostre! Nazywa się przecież CHILI con carne. Inaczej nie ma sensu robić tego dania.
- Gotowe chili con carne przekładamy do małych żaroodpornych naczyń i posypujemy tartym cheddarem.
- Naczynie wkładamy do piekarnika pod grill i czekamy około 5 min aż ser się roztopi.
- Podajemy z nachosami.