Nie podajemy dokładnych ilości składników w tym daniu. Nigdy ich nie mierzyliśmy i robimy to danie “na czuja”. Bardzo polecam taką metodę.
Soczewicę gotujemy w dużej ilości wody. Czarna soczewica gotuje się długo – około 15 min. Trzeba sprawdzać co jakiś czas jej miękkość. Gdy będzie miękka, ale nie rozpadająca się należy ją odcedzić i ostudzić.
Marchewkę, koper włoski, seler, cukinię, por siekamy w kostkę i smażymy na patelni (na maśle) albo pieczemy w piekarniku (polane oliwą) na blaszce, aż będą al dente.
Natkę pietruszki drobno siekamy.
Fetę kroimy w kostkę
Pomidory kroimy na pół.
Mieszamy wszystkie składniki sałatki.
Z oliwy, czosnku i octu winnego przygotowujemy vinegrette.
Polewamy sałatkę, mieszamy delikatnie. Doprawiamy solą i pieprzem.