- 1 cebula czerwona
- ¼ szklanki czerwonego octu winnego
- 3 puszki tuńczyka w sosie własnym (3 x 170 g)
- 1 szklanka posiekanych zielonych oliwek
- 1 szklanka suszonych pomidorów w zalewie
- 3 gałązki selera naciowego
- pęczek bazylii
Dressing
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- Cebulę pokroić w piórka i włożyć do octu. Odstawić na bok na 30 min.
- Tuńczyka dobrze odsączyć, przełożyć do miski.
- Dodać posiekane oliwki, posiekane pomidory suszone, posiekany seler naciowy, oraz bazylię.
- Dodać odsączoną cebulę.
- W misce zmieszać składniki dressingu i polać nim sałatkę. Dobrze wymieszać.