• Składniki marynaty
  • 1 kg kurczaka pociętego w kostkę
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1 łyżka pasty z czosnku
  • 1 łyżka pasty z imbiru
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka papryki cayenne
  • 1 łyżeczka soli
  • Składniki sosu
  • 2 cebule posiekane drobno
  • 1 łyżka pasty z czosnku
  • 1 łyżka pasty z imbiru
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 puszka pomidorów 400 g zmiksowana
  • 1 ½ szklanki śmietany 36%
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • olej
  1. Zarówno w marynacie jak i w sosie wykorzystujemy pastę czosnkową i imbirową. W Indiach występuje ona jako połączona pasta czosnkowo-imbirowa. Można ją kupić w słoiku, w sklepie spożywczym. Na pastę składa się utarty imbir (najlepiej na tarce do ziemniaków) oraz posiekany na pastę czosnek.
  2. Składniki marynaty do kurczaka mieszamy razem w misce, wkładamy do środka pociętego kurczaka i trzymamy w lodówce około 3-4 godzin.
  3. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy kawałki kurczaka wyjęte z marynaty. Nie musimy smażyć długo, bo kurczak i tak będzie się dusił w sosie. Kurczaka smażymy partiami i wyjmujemy do oddzielnej miski.
  4. W tym samym garnku rozgrzewamy masło i smażymy cebulę, aż będzie miękka.
  5. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i smażymy około 2 min.
  6. Dodajemy przyprawy: garam masala, kmin, kurkuma, kolendra. Smażymy około 30 sek.
  7. Dodajemy zmiksowane pomidory i gotujemy na małym ogniu około 15 min.
  8. Dodajemy kurczaka, cukier, wodę i śmietanę. Gotujemy na małym ogniu około 20 min.
  9. Podajemy z ryżem basmati.

Leave a comment