• 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1-2 szklanki maślanki
  • sok z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wody pomarańczowej
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g masła roztopionego
  1. Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem.
  3. Do mąki dodać żółtka, maślankę, sok z cytryny, skórkę pomarańczową, masłem i wodę pomarańczową. Wszystko bardzo dokładnie zmieszać do konsystencji ciasta. Poczekać 15 min, aż ciasto zgęstnieje.
  4. Delikatnie dodać ubitą pianę z białek i zamieszać.
  5. Smażyć na suchej patelni naleśnikowej po obu stronach.
  6. Podawać z kawałkami pomarańczy i syropem klonowym.

Leave a comment