- 2 plastry boczku
- 2 cebule drobno posiekane
- 1 kg mięsa wołowego (udziec, ligawa)
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki ziaren kminku
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 puszka pomidorów 400 g
- 1 papryka zielona
- 4 ziemniaki (klasy A lub B)
- 2 łyżki śmietany 36%
- sól
- pieprz
- rosół lub woda
- Boczek pociąć na małą kostkę i wrzucić do garnka. Smażymy aż boczek wytopi cały tłuszcz.
- Paprykę pociąć w kostkę, Pomidory drobno posiekać. Mięso pociąć w kostkę około 2 cm x 2cm. Czosnek drobno posiekać.
- Na wytopionym tłuszczu z boczku smażymy cebulę aż będzie miękka. Jeśli jest za mało tłuszczu dodajemy zwykły olej słonecznikowy lub smalec.
- Dodajemy wołowinę i smażymy aż będzie lekko brązowa.
- Dodajemy czosnek i kminek i smażymy 30 sek.
- Zdejmujemy garnek z gazu. Dodajemy słodką paprykę. Mieszamy.
- Dodajemy wodę lub rosół aż przykryje mięso 1 cm ponad poziom mięsa i kładziemy z powrotem na ogień. Pod przykryciem dusimy wolno przez 40 min.
- Dodajemy pomidory, paprykę. Gotujemy kolejne 40 min.
- W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę 1 cm x 1 cm.
- Doprawiamy gulyas pieprzem i solą.
- Wrzucamy ziemniaki i gotujemy aż będą miękkie. W razie konieczności dodajemy wody.
- Dodajemy śmietanę.
- Podajemy w talerzach do zupy.