• 500 g kurczaka (podudzia lub piersi)
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 szklanki rosołu
  • 2 szklanki cebuli posiekanej w piórka
  • 1 łyżka posiekanego drobno czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • świeża kolendra
  • garść czarnych oliwek
  • sól, oliwa
  1. Kurczaka pokroić w kostkę lub duże kawałki.
  2. Oliwki przekroić na pół.
  3. Na oliwie, w garnku podsmażyć kurczaka. Wyjąć go do miski.
  4. Do tego samego garnka dodać cebulę i mieszając smażyć, aż będzie miękka. Następnie przestać mieszać i lekko zbrązowić.
  5. Dodać czosnek i imbir. Smażyć 30 sekund.
  6. Dodać kmin, cynamon, mąkę. Smażyć 30 sekund.
  7. Dodać kurczaka, rosół, oliwki, sól i dusić około 20 min.
  8. Dodać cytrynę, miód. Doprawić.
  9. Posypać kolendrą i podawać z kuskus lub z bulgurem.

Leave a comment