• kilka plastrów arbuza
  • garść czarnych oliwek
  • ser feta
  • czerwona cebula
  • świeża mięta
  • sok z limonki
  • miód
  • oliwa
  1. Jak można zauważyć nie podaję ilości składników w tym przepisie, Robię tak specjalnie. Trzeba samemu skalibrować sobie tę sałatkę. Jedni uwielbiają marynowaną cebulę, więc wezmą jej więcej, inni wprost przeciwni. Niektórzy lubią czarne oliwki, a niektórzy wolą je omijać. Proszę więc samemu dobrać ilości poszczególnych elementów.
  2. Wyciskamy sok z limonek i mieszamy z oliwą i miodem. Ma powstać dużo dressingu o charakterze słodko-kwaśnym. Ma nie być za słodki i nie może być wykręcająco kwaśny.
  3. Czerwoną cebulę obieramy i siekamy w piórka. Cebulę wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Czekamy 15 sekund i odsączamy cebulę. Następnie zalewamy ją dressingiem i odstawiamy na 1-2 h.
  4. Arbuza obieramy ze skórki i siekamy w kostkę o rozmiarach 3cm x 3 cm. Robimy to bardzo ostrym nożem, żeby jak najmniej wyciekło soku.
  5. Oliwki kroimy na pół.
  6. Fetę siekamy na małe kawałki.
  7. Miętę delikatnie rwiemy palcami.
  8. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i zalewamy cebulą z dressingiem.
  9. Ponownie delikatnie mieszamy.

Leave a comment