Ferie zimowe kulinarno-górskie

Szczegóły wyjazdu

Rok 2024
Turnus I: 14.01 – 21.01
Wiek uczestników: 11-16 lat
Cena: 3 300 zł

W trakcie tygodniowych ferii w górach uczymy dzieci gotować i otwierać się na nowe smaki (zerknijcie do zakładki Przepisy). W naszym górskim domu wspólnie gotujemy z codziennie dostarczanych świeżych produktów. Dzieci poznają historię i tradycje kulinarne oraz podstawowe techniki kucharskie, uczą się przygotowywania lokalnych potraw. Cieszymy się swobodnym wypoczynkiem.

    • wypoczywamy w kameralnej grupie maksymalnie 14 osób
    • mieszkamy w uroczym, górskim pensjonacie “Chata na Przegibku” w wygodnych pokojach z łazienkami
    • codziennie ruszamy na górskie wycieczki skomponowane tak, aby każdy dał radę oraz przeżył nową przygodę
    • chętni mogą rozpocząć naukę jazdy na nartach pod okiem doświadczonego instruktora
0
Lat doświadczenia
0
Młodych podróżników
0
Przepisów z całego świata

Nauka samodzielności

Ferie górskie to doskonały wstęp do dorosłości. Dzieci wspólnie z naszym szefem kuchni przygotowują wszystkie posiłki (zerknijcie do zakładki Przepisy). Z pomocą naszych ekspertów poznają sztukę orientacji i poruszania się po szlakach górskich, a także tajemnice górskiej przyrody, zwierząt i roślin.

Wędrowcy i kucharze

W tym najbliższe ferie zimowe planujemy przygodę w przepięknym Beskidzie Żywieckim. Wrócimy na Przegibek, do miejsca, które nasi uczestnicy tak bardzo polubili latem i poznamy je na nowo w zimowej szacie. Góry, lasy oraz wyjątkowa, lokalna kultura.

Mieszkamy w kameralnym, górskim pensjonacie “Chata na Przegibku”, w którym przygotowujemy nasze posiłki, wypoczywamy po codziennych wędrówkach, leniuchujemy lub aktywnie spędzamy czas.

Program obozu obejmuje m. in. naukę orientacji w terenie i poruszania się górskimi szlakami (kompas i mapa nie będą miały żadnych tajemnic), kurs ze znajomości roślin jadalnych, wyprawę do lasu z leśniczym i podpatrywanie zwierząt.

Jeśli pogoda pozwoli, co drugi dzień chętni będą mogli pouczyć się jazdy na nartach pod opieką doświadczonego instruktora na oświetlonym stoku z wyciągiem orczykowym 350 m i trasami przygotowanymi przez ratrak. Nie trzeba zabierać sprzętu. Zapewnimy na miejscu.

Przykładowy dzień naszej przygody:

  • wspólne przygotowanie śniadania (zerknijcie do zakładki Przepisy); jemy ok. 9
  • wycieczka szlakiem górskim; wyruszamy ok. 10
  • w trakcie nauka orientacji i poruszania się szlakami górskimi i lunch
  • po powrocie dłuższa chwila odpoczynku; zwykle wracamy ok. 15:30
  • wspólne przygotowanie kolacji; zwykle jemy ok. 18:30
  • wieczór w naszej świetlicy (gry, zabawy, czasem ciekawy film, ale zawsze śmiech i relaks).

Przez cały dzień uczestnicy obozu mają dostęp do wody i świeżych owoców (zdrowe węglowodany muszą być).

Jesteśmy jedyną firmą, która łączy żeglarstwo, turystykę górską i rowerową z kursem gotowania dla dzieci. Założyciele projektu są rodzicami i dojrzałymi miłośnikami żeglarstwa i turystyki, posiadającymi wieloletnie doświadczenie kulinarne oraz uprawnienia do pracy z dziećmi i młodzieżą. Potrafimy zaszczepić w dzieciach miłość do przygody i gotowania przy okazji ucząc je samodzielności i odpowiedzialności.

Dowóz dzieci na miejsce autokarem z Warszawy lub we własnym zakresie.

* w przypadku zgłoszenia się mniejszej niż 6 liczby osób, zastrzegamy sobie możliwość odwołania wyjazdu (taka sytuacja jeszcze się nie zdarzyła:).

nie zwlekaj

Zarezerwuj miejsce już teraz

Wyślij formularz już teraz i miej pewność, że będziemy mieli wolne miejsce jeszcze przed oficjalnym otwarciem zapisów. Dla wszystkich chętnych mamy koszulki Głodnych Przygód!

    Formularz zapisów

    Wysłanie formularza nie jest równoznaczne z rezerwacją miejsca.

    Wybierz wyjazd:

    Czy dziecko brało udział w obozach lub zajęciach Little Chef?