• 500 g ricotta
  • 200 g maki pszennej (około)
  • 2 żółtka
  • 50 g parmezanu
  • ½ ząbka czosnku
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • kilka liści bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól
  1. Suche składniki pomieszać w misce. Dodać ricottę, drobno posiekany czosnek, skórkę cytrynową, starty parmezan, żółtko i wyrobić ciasto. Ciasto powinno się lekko kleić – wtedy gniocchi będą lekkie i miękkie.
  2. Na stole pokrytym mąką dłońmi uformować długie wałeczki.
  3. Wałeczki pociąć w kawałki około 3 cm.
  4. Każdy kluseczek potrzeć o ząbki widelca nadając mu rowki na grzbiecie.
  5. W dużym garnku zagotować wodę i posolić.
  6. Gdy woda się gotuje wrzucić gnocchi.
  7. Gdy wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze 3 minuty.

SOS:

  1. Na patelni, na zimną oliwę wrzucić posiekane 3 ząbki czosnku. Powoli smażymy czosnek aż lekko zbrązowieje.
  2. Dodajemy posiekane pomidory z puszki.
  3. Dodać trochę soli i cukier.
  4. Gotować na małym ogniu 15 min aż zgęstnieje.
  5. Gnocchi podawać z parmezanem i liśćmi bazylii

Leave a comment