- 500 g ricotta
- 200 g maki pszennej (około)
- 2 żółtka
- 50 g parmezanu
- ½ ząbka czosnku
- szczypta soli
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
- 400 g pomidorów z puszki
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- kilka liści bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- Sól
- Suche składniki pomieszać w misce. Dodać ricottę, drobno posiekany czosnek, skórkę cytrynową, starty parmezan, żółtko i wyrobić ciasto. Ciasto powinno się lekko kleić – wtedy gniocchi będą lekkie i miękkie.
- Na stole pokrytym mąką dłońmi uformować długie wałeczki.
- Wałeczki pociąć w kawałki około 3 cm.
- Każdy kluseczek potrzeć o ząbki widelca nadając mu rowki na grzbiecie.
- W dużym garnku zagotować wodę i posolić.
- Gdy woda się gotuje wrzucić gnocchi.
- Gdy wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze 3 minuty.
SOS:
- Na patelni, na zimną oliwę wrzucić posiekane 3 ząbki czosnku. Powoli smażymy czosnek aż lekko zbrązowieje.
- Dodajemy posiekane pomidory z puszki.
- Dodać trochę soli i cukier.
- Gotować na małym ogniu 15 min aż zgęstnieje.
- Gnocchi podawać z parmezanem i liśćmi bazylii