• tosty
  • masło
  • mleko
  • majonez
  • musztarda
  • żółty ser
  • szynka
  1. Lista składników wygląda tajemniczo, wiem. Ale trzeba samemu zdecydować jakich użyć składników. Po kolei: można użyć słabych tostów pszennych z cukrem lub też trochę poszukać i znaleźć w sklepie tosty pełnoziarniste, które w składzie nie mają wymienionego cukru; majonez może być kielecki lub inny, o wiele słabszy; musztarda może być dijon lub byle jaka; ser może być gruyere, emmental, cheddar lub produkt seropodobny, szynka cieniutko pokrojona rozpływająca się w ustach lub zgoła odwrotnie. To danie opiera się na jakościowych produktach. Ja sobie pościelesz, tak się wyśpisz.
  2. Z tostów obciąć skórkę.
  3. Tost posmarować majonezem i musztardą, posypać tartym serem, położyć plaster szynki, znów posypać serem i położyć na wierzch jeszcze jeden tost.
  4. Całość delikatnie przycisnąć.
  5. W misce rozbić jajko z odrobiną mleka.
  6. Na patelni rozgrzać masło.
  7. Kanapkę zanurzyć w jajku tak, aby była zamoczona z każdej strony.
  8. Szybko przenieść na gorącą patelnię i smażyć z obu stron na złoto.
  9. Można pomyśleć o dodatkach: ketchup, pomidor, marynowane jalapeno, etc

Leave a comment