• 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 mąki pszennej razowej
  • mleko
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 kg pieczarek lub boczniaków
  • 300 g sera żółtego (cheddar lub inny ostry ser)
  • 500 g młodego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • masło
  • oliwa
  1. Ciasto na naleśniki tak jak zawsze – połącz obie mąki, dodaj sól, jajka i mleko. Rozmieszaj i daj odpocząć ciastu przez około 15 min. Następnie sprawdź gęstość i dodaj trochę mleka.
  2. Pieczarki delikatnie przecieramy wilgotną ścierką jeśli są brudne. Siekamy na plasterki i na maśle, partiami obsmażamy na złoto.
  3. Ser trzemy na tarce z grubymi oczkami.
  4. Szpinak smażymy na oliwie z czosnkiem. Następnie siekamy na drobno.
  5. Naleśnik wysmażamy z jednej strony i przekręcamy na drugą.
  6. Połowę naleśnika posypujemy serem.
  7. Dodajemy pieczarki i szpinak.
  8. Czekamy aż ser się rozpuści i składamy naleśnika na pół i jeszcze na pół.
  9. Podajemy.
  10. Do takich naleśników można dodać bardzo różne rzeczy: grillowaną paprykę, sos pomidorowy, tabasco, szynkę. etc.

Leave a comment