Ciasto na naleśniki tak jak zawsze – połącz obie mąki, dodaj sól, jajka i mleko. Rozmieszaj i daj odpocząć ciastu przez około 15 min. Następnie sprawdź gęstość i dodaj trochę mleka.
Pieczarki delikatnie przecieramy wilgotną ścierką jeśli są brudne. Siekamy na plasterki i na maśle, partiami obsmażamy na złoto.
Ser trzemy na tarce z grubymi oczkami.
Szpinak smażymy na oliwie z czosnkiem. Następnie siekamy na drobno.
Naleśnik wysmażamy z jednej strony i przekręcamy na drugą.
Połowę naleśnika posypujemy serem.
Dodajemy pieczarki i szpinak.
Czekamy aż ser się rozpuści i składamy naleśnika na pół i jeszcze na pół.
Podajemy.
Do takich naleśników można dodać bardzo różne rzeczy: grillowaną paprykę, sos pomidorowy, tabasco, szynkę. etc.