- 450 g marchewki
- 150 g rodzynek
- 100 g orzeszków ziemnych bez soli
- 1 pęczek kolendry
- 1 pęczek grubego szczypioru
Dressing
- Skórka i sok z 1 limonki
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki harissa
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub wyciśnięte
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- sól, pieprz
- Cebulę pokroić w piórka i włożyć do octu. Odstawić na bok na 30 min.
- Tuńczyka dobrze odsączyć, przełożyć do miski.
- Dodać posiekane oliwki, posiekane pomidory suszone, posiekany seler naciowy, oraz bazylię.
- Dodać odsączoną cebulę.
- W misce zmieszać składniki dressingu i polać nim sałatkę. Dobrze wymiesza