• 400 g penne
  • 5 żółtek w temperaturze pokojowej
  • 60 g startego parmezanu lub pecorino (puryści stosują tylko pecorino – ser owczy, bardziej ostry od parmezanu z mleka krowiego)
  • 150 g chudego boczku parzonego
  • czarny pieprz
  • l
  • olej
  1. Boczek kroimy na drobną kostkę.
  2. Na patelni z odrobiną oleju smażymy boczek aż będzie chrupiący.
  3. Boczek wyjmujemy łyżką na talerz pokryty ręcznikiem papierowym. Ręcznik papierowy ma za zadanie pochłonąć nadmiar tłuszczu.
  4. W garnku zagotowujemy wodę. Gdy woda się zagotuje solimy ją. Woda ma mieć smak słonej wody morskiej.
  5. Wrzucamy penne na 10 min i powoli gotujemy.
  6. W tym samym czasie rozbijamy jajka i w misce gromadzimy same żółtka.
  7. Dodajemy do nich parmezan i odrobinę pieprzu. Mieszamy.
  8. Na minutę przed końcem czasu gotowania się makaronu hartujemy żółtka – dodajemy po łyżce gorącej wody z garnka, w którym gotuje się makaron i szybko mieszamy. Następna łyżka i znów mieszamy żółtka. Dodajemy tyle wody aż masa żótkowa uzyska konsystencję śmietany.
  9. Odsączamy na sitku makaron i wsypujemy go ponownie do garnka, e którym się gotował.
  10. Energicznie podrzucamy gorący makaron i chłodzimy go przez około 30 sek. Jeśli nie ochłodzimy makaronu i połączymy go z żółtkami, zrobi się jajecznica, a tego nie chcemy.
  11. Dodajemy do makaronu masę żółtkową i boczek. Mieszamy.
  12. Podajemy natychmiast!
  13. Makaron posypujemy czarnym pieprzem. Można, ale wcale nie trzeba, posypać delikatnie parmezanem.

Leave a comment